De ce suntem mai săraci?

Supravietuire-din-pubele

Un motiv: mâncarea e de două ori mai scumpă!

de Dan Rotariu

Să luăm taxa capitalistă TVA (Taxa pe Valoarea Adaugată) şi să o comparăm cu o taxa socialistă (comunistă cum i-ar spune unii) numita ICM (Impozit pe Circulaţia Mărfurilor).
Modul de taxare:
3. TVA capitalistă se aplică pe tot circuitul de la materia primă până la raftul magazinului.
4. ICM socialist se aplica numai producătorului pentru marfa produsă.
Nivel de taxare:
3. TVA capitalistă este de 24%, fixă si aplicabilă pentru absolut toate produsele.
4. ICM socialist era de 3 – 15% aplicabil în funcţie de tipul bunului: necesar sau de lux. Mâncarea şi îmbrăcămintea uzuală era taxată cu 3%, dar blănurile şi bijuteriile erau impozitate cu 15%
În concluzie: în socialism cine vroia lux şi-l plătea, în capitalism nu, căci iahtul şi pâinea au tot 24% TVA
Calcul al valorii mărfii la raft:
3. În capitalism: Marfa cu preţul la raft de 124 lei, costa la producator 62 lei (din care preţul produsului fără TVA e de 50 lei şi 12 lei TVA), iar la preţul producătorului se adaugă şi adaosul comercial practicat de lanţul de comercianţi (în general de 100%) care măreşte preţul mărfii cu alţi 62 lei (din care 50 lei rămân comercianţilor si alţi 12 lei reprezintă TVA).
4. În socialism (comunism): Producătorul unei mărfi care costă la poarta fabricii tot 50 lei va aplica 3% ICM, deci marfa va avea preţul de ieşire din fabrică de 51,50 lei. Preţul lanţului de distribuţie este controlat şi planificat în socialism, deci implicit adaosul lanţului de distribuţie comercială care nu va fi mai mare de 20%, adică marfa va ajunge la raft cu preţul de 51,50 + 50 x 20% = 61,50 lei.
În concluzie o marfă de 50 lei produsă în fabrică ajunge în magazinul capitalist la preţul de 124 lei, iar in magazinul socialist va avea preţul mai mic se jumătate, adică 61.50 lei.
Cât încasează statul capitalist, respectiv socialist, pentru aceaşi marfă care iese din fabrică (fără taxe) la 50 lei?
3. Statul capitalist încasează TVA suma 24 lei (12 lei de la producător + 12 lei de la neguţători)
4. Statul socialist (comunist) încasează ICM 1,5 lei, adică 3% aplicate la 50 lei.
Concluzie: Statul capitalist nu are nici un interes ca să scadă preţul produselor sau TVA, deoarece vrea să încaseze din ce în ce mai mulţi bani din taxe, şi cu cât marfa este mai scumpă, cu atât încasează mai mult.
Cum se împarte preţul aceluiaşi produs care costă 124 lei în capitalism faţă de 61,50 lei în socialism?
4. Producătorul ia aceiaşi bani: 50 lei
5. Afaceriştii capitalişti iau 50 lei, iar în socialism poporul ia 10 lei cu care construieste spitale, şcoli, uzine;
6. Statul capitalist ia 24 lei, cel socialist 1,5 lei. În capitalism din cei 24 lei se fură 23, în socialism 1,5 lei se regăsesc în economia poporului.
Ce câştigă poporul în capitalism şi ce câştigă în socialism? Raspundeţi-vă singuri!

This entry was posted in De ce e scumpa viata? and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De ce suntem mai săraci?

  1. Filosofu' says:

    Mai puneti ceva: Accizele, adica o taxa pe consumul de lux. In Romania sunt purtatoare de accize benzina, motorina, cafeaua, alcoolul, tigarile si, daca nu gresesc, energia electrica. Conform definitiei, ar trebui sa traim in epoca anterioara electrificarii…

    • Dan Rotariu says:

      Accizele in capitalism se pun de obicei pe produsele de lux cum sunt combustibilii, deci avti dreptate … dar cum toti consumam combustibili atunci tot cei cu venituri mai mici sunt mai afectati.

Leave a comment