Comparatie 20 de ani socialism vs. 20 capitalism

images

Rezumat: Deşi pentru români este o temă dureroasă a istoriei, pierderea Razboiului al Doilea Mondial (RDM) vreau să abordez din perspectiva economică ce a însemnat intrarea României (RO) sub influienţa Moscovei în 1944 şi ce a însemnat intrarea RO sub influenţa “Washing-ton”-ului în 1989. Ambele privite din perspectiva oferită de 2 decenii de la evenimente.

1. 1968 – Au trecut 20 de ani de la eliminarea anacronicei şi umilitoarei monarhii, RO îşi declara independenţa în faţa Moscovei. Datoriile de război in valoare de 2500 tone aur faţă de Aliaţi (SUA MB URSS) au fost achitate. Populaţia a crescut cu 30% ajungand la 19,5 milioane, populatia ocupata a crescut cu 51% la 9,784 milioane, din care personalul muncitor a crescut cu 293% ajungând la 4,705 milioane. Încă 5,079 milioane oameni lucrau în agricultură, produsul social a crescut de 11 ori, şi venitul naţional pe cap de locuitor a crescut de apropae 8 ori, la care agricultura a participat cu o crestere de numai 4 ori. Fondurile fixe (utilajele, fabricile, CFR, locuinte de stat) au crescut de 4 ori, iar productivitatea muncii în industrie (rezultată din programul investiţional) a crescut de 7,67 ori. Cercetarea adunase 30.000 de creiere. TOATĂ INDUSTRIA, AGRICULTURA ŞI SERVICIILE PRESTATE ERAU ALE ROMÂNIEI AVÂND UN SINGUR PROPRIETAR – POPORUL, adică toţi cetăţenii acestei ţări.

2. 2010 – Au trecut 20 de ani de la lovitura de stat, Involuţia din 1989. România îşi declară vasalitatea faţă de SUA instalând rachetele SUA pe teritoriul său, rachete asupra cărora nu deţine nici un control. România a acumulat peste 60 miliarde euro datorii, populaţia a scăzut cu 3 milioane, populaţia ocupată a scăzut de la 11,1 milioane la 3,9 milioane, produsul social a scăzut de 7 ori, şi venitul pe cap de locuitor a scăzut atât de dramatic încât 49% din populaţia RO e atât de săracă încât e la limita excluziunii sociale, şi asta în 2008, an de maxim al capitalismului. Fondurile fixe ale poporului au fost jefuite, în cercetare mai lucreză mai puţin de 300 oameni. APROAPE TOATĂ INDUSTRIA, AGRICULTURA ŞI SERVICIILE PRESTATE ÎN ROMÂNIA SUNT CONTROLATE DE STRĂINII CARE AU DEVENIT PROPRIETARI – poporul fiind jefuit de averea sa formată din averea socialistă. Dixit!

Concluzii:

Deşi URSS ne-a bătut în RDM, la 20 de ani după război, cetatenii români – indiferent de nationalitate – nu numai că achitaseră datoriile de război şi trăiau mult mai bine decat în 1944, ci şi erau stăpâni, proprietari, patroni ai ţării lor. COMUNISTII AU REDAT ŢARA ROMÂNILOR ÎMBOGĂŢINDU-I PERMANENT.

Deşi SUA nu ne-a cucerit în 1989 ne-a făcut praf şi pulbere dpdv economic ţara, RO prezentându-se ca după un război: datoare, averea poporului voalatizată, împuţinată numeric, fără medici şi înteligenţe, fără muncitori, fără agricultură, fără industrie. CAPITALISMUL A FURAT ŢARA ROMÂNILOR SARACINDU-I PERMANENT.

Concluzia e una singură: Votanţii ar fi bine să nu mai dea puterea statului în mâinile liberalilor (USL+PDL), FĂURITORI AI CAPITALISMULUI. Liberalii, capitalistii urăsc statul şi nu ştiu cum să pună la treabă eficient statul, astfel încât, statul să servească intereselor reale ale cetăţenilor: locuri de muncă pentru toţi, locuinţe pentru toţi, proprietatea asupra economiei ţării pentru toţi, siguranţa cetăţeanului, etc.

de Dan Rotariu

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Comparatie 20 de ani socialism vs. 20 capitalism

  1. mafarka says:

    Wow! Inca un blog facut de niste redusi mintali. Fuck off! Bagati-va revolutia si pleava revolutionara in cutr, boilor. Voi credeti ca dupa 1989 s-au intors capitalistii si mosierii la putere? Nu, evident, au ramas tot comunistii si acum, si exact din cauza asta totul e de cacat. Auzi, pe vremea comunismului “toata industria etc etc etc avand un singur proprietar: poporul” hahahahhahah… Cat cacat puteti sa mancati, incredibil. Cat de placut trebuie sa fie sa traiesti cu minciunile astea care ofera explicatii asa simple si atragatoare pentru prosti.

    • Dan Rotariu says:

      Atat de inteligent esti cat ai putut sa intelegi! Ce mosieri?! Tu nu stii ce inseamna capitalism dar te rotunjesti la injuraturi. Chiar ai crezut ca poti sa contrazici datele cu injuraturi! Uimitor!

    • COMUNISTUL says:

      va doare adevarul nu? deja spumegi…dupa 89 au fost doar capitalisti..pt ca tot ceea ce s-a facut a fost capitalist..s-a trecut incet incet totul din proprietatea comuna a tuturor in proprietatea unor indivizi,toata economia….asta inseamna capitalism

    • Dragă mafarka, dacă spui că blogul e făcut de niște reduși mintal, tu de ce scrii în el? Or fi tot comuniștii la butoane, dar, între 1996 – 2000 parcă au fost alții. Atât de bine au condus țara Convenția Democrată și țărăniștii, încât lumea i-a votat ,,masiv” în anul 2000 și PNȚCD nu a mai intrat în Parlament.După episodul Costești 1999, ziarul Adevărul titra mare, pe prima pagină:Ei sunt groparii țării (le dădea și pozele): Ion Diaconescu, Gavril Dejeu, Gabriel Țepela, Ionescu-Galbeni, Mircea Ionescu-Quintus. Toți trecuți de venerabila vârstă de 80 de ani.Tot atunci,doamna Ana Blandiana a răbufnit în mod public, afirmând: A ajuns detenția la Gherla sau Aiud să țină loc de competență, la fel cum era Doftana, pe vremea lui Ceaușescu. Capitalismul, stimată mafarka, e de vină, pentru că permite îmbogățirea prin furt din patrimoniul public (pardon, privatizare).

  2. Polpol Pol says:

    ADEVARUL E GREU DE SUPORTAT ! POATE CEA MAI MARE TEAMA A LIBERALILOR FATA DE COMUNISM ESTE ADEVARUL !

    • RL says:

      Adevarul?Spune-mi un singur lucru.Daca era asa bine in comunism oare de ce oamenii isi riscau viata sa fuga ca de dracu de tirania comunista in tarile capitaliste si nu invers?

      • E bine că dvs. puneți întrebări. Alții doar înjură ,,comunismul”. Unii oameni își riscau viața să fugă în țări capitaliste bogate, din 2 motive: 1. Doreau să fie liberi. 2. Ceaușescu nu permitea plecarea legală, decât în situațiile speciale (reîntregirea familiei, căsătorie, etnici evrei sau germani). Asta a fost una din idioțeniile impuse de Moscova tuturor țărilor socialiste. Dacă s-ar fi permis libera circulație a cetățenilor, nu s-ar fi depopulat România, cum le place unora să-și imagineze, ci mulți s-ar fi dumirit cum e cu prioritățile în viață.În socialism aveai ,,toate grijile din lume”, mai puțin două: Grija zilei de mâine și grija viitorului copiilor tăi. Iar, în anii `60 – `70 nu exista nici penuria de alimente și energie, nici cultul personalității. Nu uitați că mulți români care au avut ocazia să părăsească România înainte de 1980, nu au făcut-o.Un singur lucru vă mai spun: În anii `70 un profesor suplinitor avea salariul de 2000 lei și era respectat în societate, fiind asimilat unui intelectual. Prețurile la alimente erau comparabile cu cele de azi, în RON. În prezent, un profesor de liceu câștigă 900 -1200 lei net și este considerat un bugetar norocos. Are serviciu!

  3. Mircea says:

    Trebuie sa fii complet retardat sa compari situatia economica de dupa Al doilea Razboi Mondial cu orice alta etapa…

    • Dan Rotariu says:

      Vocabularul tau e prea restrans pentru a pierde timpul explicandu-ţi!

      • Mircea says:

        Nu m-am exprimat prea elegant, dar am dreptate. Tu compari starea din 1944 (Al Doilea Război Mondial, adică razboi, morți, bombardament, “nașpa”) cu 1968, și ne spui ce bine e în 1968 COMPARATIV cu 1944.

        “la 20 de ani după război, cetatenii români – indiferent de nationalitate – nu numai că achitaseră datoriile de război şi trăiau mult mai bine decat în 1944”
        “productivitatea muncii în industrie (rezultată din programul investiţional) a crescut de 7,67 ori.”
        “personalul muncitor a crescut cu 293%”

        Nu sunt savant, dar nu e vina mea că ai scris un articol de rahat. Cât despre rachetele SUA nu cred că are vreo legătură cu capitalismul.

      • Dan Rotariu says:

        E evident ca nu esti savant, insa ai ratat sansa sa ramai filozof!

    • COMUNISTUL says:

      mircea va doare adevarul nu?

  4. Florian Liviu says:

    Foarte bun articolul. Felicitări Dane !

  5. COMUNISTUL says:

    bun articolul

  6. Stefan Bautu says:

    Eu vad lucrurile mult mai simplu comparativ,…,pe timpul comunistilor toata lumea avea de lucru,pe timpul lor nu mureau batranii de foame in casa,toti aveau casa sau apartament,nu aveai grija zilei de maine,pensionarii nu se aruncau pe geam din cauza lipsurilor ,nu iti faceai griji ca copiii tai nu vor avea un viitor……..pe timpul comunistilor toti ziceau ca sunt saraci dar toti se descurcau,acum toti sunt liberi dar 98% sunt sub limita pragului de saracie……..isi riscau viata sa fuga din tara fiindca erau amagiti de propaganda capitalista ca vor fi primiti cu bratele deschise,acum de ce suntem respinsi peste tot in lume,nu suntem tot romani ca si atunci? Si-au indeplinit scopul,ne-au dat cu 50 de ani inapoi,au furat si distrus economia romaneasca,ne-au furat si fura in continuare inteligenta romaneasca pregatita si platita din banii poporului roman,au o noua piata de desfacere de 19 milioane de consumatori si forta de munca ieftina ca in tarile subdezvoltate in randul carora am trecut si noi acum…..nu exista capitalism cu fata umana,nu exista tari prietene decat cat timp au interese comune,totul este o competitie in care puterile lumii isi impun punctul de vedere prin forta militara,politica sau economica.

  7. Pingback: Interesul Romaniei difera de cel corporatist |

  8. LL says:

    In anii comunismului s-au facut niste greseli fundamentale.

    Una – libera circulatie a.populatiei
    Yugoslavii nu au facut asta si de aceea au fost singurii ce au rezistat pana in anii ’90.
    A fost necesar un razboi pentru a dobora sistemul.

    Alta – infometarea populatiei
    Oamenii avea ce manca dar magazinele goale si unele produse in cantitati limitate totul pentru nevoia de export au sabotat intern sistemul.
    Achitarea datoriei externe in ’89 trebuia sa aduca mancarea in rafturi. Lipsa produselor a simbolizat marginalizarea oamenilor in raport cu interesele de sistem.

    A treia – lipsa informatiilor
    A acelor informatii pertinente despre ce este capitalismul in lume. Saracia reala din America de Sud si Asia de sud-est. si Africa.
    Documentare despre viata de zi cu zi, emisiuni distractive si antrenante, un program tv continuu si reluari pe cele 2 frecvente.

    A patra – retrocedarea proprietatii la producatori
    Anii ’50 au inceput bine cu improprietarirea taranilor dar mai apoi au fost toti obligati sa intre in CAP si decizile sa fie luate de tertzi din foruri de comanda din ce in ce mai sus puse.
    Fabricile nu apartineau celor ce munceau acolo, asa cum a fost in Yugoslavia ci Statului dar statul a fost uzurpat de actiunile mici si continue ale functionarimii.
    Trebuia sa fie un stat proletar si taranesc si a devenit unul functionaresc si de partid.

    A cincea – in vremuri de razmeritza, cand dai alarma “Stefan cel Mare” iti vei aduna toti dusmanii sub arme, in comanda ta.
    Asa, nu mai ai oameni hai-hui pe strada iar ce-i ce vor fi ii poti identifica.
    Ceausescu a organizat o marea adunare pe cand ar fi trebuit sa organizeze adunarea lor sub arme.

    A sasea – niciun sef de stat peste 70 de ani, domnilor.
    Pana la 65 sa aibe voie sa candideze ca apoi se ramolesc si pierd contactul cu viata.
    Cine vrea sa lase mostenire conducerea are timp sa-si creasca un pui fidel alaturi.

    LL

    • Cristian says:

      LL, bag de seama ca esti militar sau fost, daca stii de alarma “Stefan cel Mare”. Pentru cultura ta, “Stefan cel Mare” era indicativ. Analiza ta este total incompetenta si asta se observa foarte usor datorita modului de exprimare si scriere. Esti paralel cu limba romana asa ca nu esti tu cel indreptatit sa faca analize despre viata economica, sociala, culturala sau politica a Romaniei pentru ca ne dam seama ca n-ai nimic in cap. Mai bifeaza cateva studii si apoi cere-ti voie sa postezi public cateva cuvinte personale. Sanatate sa ai!

  9. Bun articol. Felicitari, Dane. Lucrurile astea s-au mai spus, insă trebuie repetate zi de zi, ca sa le intre bine in cap romanilor ca singurii care au făcut ceva pentru poporul roman, si nu pentru ciocoi, au fost comunistii. După ce am citit memoriile lui Gorbaciov am înțeles că principala cauză pentru care a căzut sistemul socialist în Europa, a fost monopartidismul. Dacă exista măcar un alt partid al clasei muncitoare sovietice, apostazia lui Gorbaciov (și îmi aleg bine cuvintele, Gorbi a fost un apostat al comunismului) nu ar fi avut urmări așa de catastrofale. Ar trebui ca statele care au mai rămas socialiste să ia exemplu. Un Gorbaciov în China ar duce la aceleași rezultate. Partidul nu ar găsi resurse suficiente să îl elimine – comuniștii sunt și ei oameni și țin la funcțiile și salariile lor…

  10. Credeam că e al lui Dan Rotariu, de aceea l-am felicitat.

Leave a comment