Cartela

cartela-alimente-perioada-comunista1

Pe net am gasit o fotografie cu o cartela din vremea comunismului, cum ar spune unii, unii care – evident – nu stiu care e diferenta intre socialism si comunismul ce va veni.
Observăm că e o cartelă de paine, emisa de magazinul ICSM Alimentara Braşov familiei Chelosu E. domiciliata in str. Cosmos, nr. 11 din Braşov, familie formată din 3 persoane, probabil parintii si copilul, căci atunci toate familiile aveau apartamentul lor, adică stateau separat de parinţi. Mai observăm că e emisă pentru trimestrul IV a anului 1988, lunile octombrie – decembrie.
Uitandu-mă pe google.maps la locaţia familiei Chelosu E. am constatat ca familia locuia la o margine a mun. Braşov. Cel mai probabil, era o familie scăpată de noroaiele patriei prin industrializarea României făcută de comunişti.
Apoi observam ca familia aceasta, Chelu E., si-a permis să nu ridice pâinea în 10 zile din octombrie, 5 zile din noiembrie şi 20 de zile în decembrie, adică dintr-un total de 92 de zile aceasta familie nu a ridicat painea în 35 de zile, pe scurt din trei luni de carteala a ridicat pâinea pe mai putin de doua luni.
Această cartelă pe mine mă lamureste total ca gramada de raspandaci care vehiculeaza pe internet nefondat lipsa de paine sau ca se murea de foame in Romania socialistă este complet nefondată.
Pentru mine era clar ca painea si produsele de pe cartelă erau îndestulătoare, ba chiar azi consumul lunar de ulei e de 0,65 litri /cap de locuitor si atunci cartela îţi dădea dreptul să cumperi lunar 1 litru de ulei, un tred asemănător având şi zahărul şi mălaiul.
Nu vreau să fiu înţeles greşit că aş apăra minusurile din aprovizionarea României socialiste, însă acestea – pe de o parte – nu erau atât de crunte cum le prezintă pur propagandistic anti-comuniştii, iar – pe de altă parte – aceste minusuri în aprovizionare erau nepermise pentru că produceam hrană mai multă decât aveam nevoie, dar exportam mai multă decât ne puteam permite.
Mai mult, noi comuniştii nu vrem să ne întoacem la lipsuri, cum mint social-democratii si liberalii, ci scopul nostru e să redăm proprietatea asupra solului şi subsolului precum şi a economiei, în ansamblul său, tuturor cetăţenilor patriei.
Şi apoi dacă a fost atât de necinstit regimul socialist de ce le e frică de concurenţa unui partid comunist pe eşichierul politic? De ce justiţia capitalistă a respins şi a 11-a solicitare de înfiinţare a Partidului Comunist Român? Ei vor pluripartidism dar nu vor pluri-ideologie, adica vor doar partide capitaliste cu denumiri diferite dar cu aceleasi apucaturi, iata un motiv sa ne acuze pe noi ca vrem sa ne intoarcem la cartele. Noi nu vrem sa ne intoarcem la cartele dar confiscarea averilor ilicite din furtul averii socialiste, obtesti, se impune, e un act de dreptate fata de poporul care a construit 41 de ani bogatiile ce i-au fost furate de noii capitalisti!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Cartela

  1. Marcu Anton says:

    Corect dar nu complet. Cartela asigura doar accesul egal si general la alimentele subventionate. Inafara de asta erau restaurante (14 lei doua feluri cu carne la un restaurant de lux), cantine studentesti si muncitoresti, bilete de odihna (915 lei, trei mese incluse, doua saptamani la hotel categoria 1A la mare sau la munte), piata taraneasca unde se vindeau legume, fructe, lactate, animale vii (gaini, porci), oua, cereale, Se sugereaza si chiar se afirma miseleste mereu, minciuna ca „portia” de pe cartela era singura sursa de hrana a romanilor in acea vreme. In plus, chiar la magazinele de stat portia de pe cartele era depasita pana la dublu in mod regulat. Generatia anilor ’80, crescuta in foame si frig, a depasit in inaltime toate generatiile anterioare si a umplut Europa de ingineri si medici.

Leave a comment